Fantastiskt god jordnötsås till kyckling eller biff. Recept av Jamie Oliver. Första gången tyckte vi det var det godaste vi ätit på år och dag. Kraftig smak av chili, lime och koriander.
Kan snabbas upp genom att strunta i grillspett och bara steka köttet i stekpanna. Kan även varieras med helstekt biff eller entrecote.
Ingredienser
Kött till grillspett
- Kycklingfiléer
- Utskuren biff eller Entrecote
Satay
- 1/2 knippe färsk koriander
- 1 färsk röd chili
- 1/2 vitlöksklyfta
- 3 msk jordnötssmör
- Soja
- 2 cm färsk ingefära
- 2 lime
Nudlar
- Ägg- eller risnudlar
- 100g rostade solrosfrö (eller cashewnötter)
- 1/2 rödlök
- 1 färsk chili
- 1 knippe färsk koriander
- 2 msk soja
- 1 lime
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk fisksås
- 1 tsk flytande honung
Tillbehör
- 2 gemsallad
- 1/2 knippe färsk koriander
- Färsk röd chili
- Soja
- 1 lime
- Olivola
- Flingsalt
- Svartpeppar
Gör så här
Satay
- Lägg koriandern med skälkar och allt i en mixer tillsamans med chilin, vitlöken, jordnötsmör och sojan.
- Skala och grovhacka ingefäran.
- Finriv skalet från limefrukterna. Pressa ur saften ur en lime.
- Tillsätt lite vatten och kör mixern till en fast röra.
- Smaka av och skeda upp i en skål.
- Ringla över like olivolja.
Grillspett
- Lägg upp kycklingfileerna eller biffarna på en slärbräda.
- Stick in grillspett parallellt genom köttet med 3 cm mellanrum.
- Skär mellan till separata grillspett
- Lägg spätten i en ugnsform. Skeda över satay och rulla spetten i såsen.
- Stek i spätten i ugnen (eller stek i en stekpanna)
Nudlar
- Koka nudlarna enligt förpackningen
- Lägg solrosfrö i en stekpanna och rosta några minuter. Skaka pannan så fröna inte bränns.
- Skala rödlöken och lägg i mixern tillsammans med chilin, skälkarna från koriandern. Kör till allt är finhackat.
- Pressa saften från en lime, blanda i soja, fisksås och olivolja.
- Lägg nudlarna och blanda solrosfrö, lökhacket och såsen.
Servera nudlar och grillspett med sås och gemsallad.
Varianter
Alternativt, uteslut grillspetten och skär köttet i bitar. Stek i en stekpanna. Häll över satay sista minuten i stekpannan.
Alternativt, stek en hel bit entrecote. Skär upp köttet i skivor och lägg upp på ett serverinsfat och skeda över satay. Server med nudlarna.