Dadlar med färskost och lufttorkad skinka
Ingredienser
Daddlar
- färska daddlar (2 st per portion)
- Philadelpia färskost
- lufttorkad skinka
Appelsinvinegrette
- 2 msk honung
- 2 msk apelsinjuice
- 2 msk olivolja
- 2 msk vit vinäger
- salt
- peppar
Gräslöksvinegrette
- gräslök
- 2 msk olivolja
- 1 msk vit vinäger
- salt
- peppar
Gör så här
- Skär ett snitt i daddeln
- Fyll med färskost
- Svep in med två skivor lufttorkad skinka
- Lägg på ett ugnsfat och ställ in i 175C i 5 minuter så
- Lägg lite sallad och två daddlar på fatet. Skeda över lite gul och grön vinegrette
Vin
Vin Winning, Riesling 2016. Nr 79393
Lammytterfilé med Potatisterrin
Lammytterfilé
Ingredienser
- Lammyterfilé
- Amerikansk BBQ-rub
- Pankas
Gör så här
- Skär filén fri från hinnor. (ta undan till såsen).
- Häll Amerikansk BBQ-rub och Pankas på en tallrik och panera filén i kryddorna.
- Låt filén ligga och dra in kryddningen.
- Stek någon minut till köttet är rosa i kärnan
- Skär till servering
Lammsky
Ingredienser
köttputset, hackat
2 msk smör
1 (schalotten)lök, i bitar
2 vitlöksklyftor, i bitar
1 ½ dl torrt, vitt vin
1 liter kyckling- och kalvfond
1 lagerblad
½ dl timjan
salt
1 msk vitvinsvinäger
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Gör så här
- Bryn putset i smör.
- Lägg i lök och vitlök mjuka, tillsätt vinet och koka ihop något.
- Tillsätt buljongen, lagerblad och timjan.
- Koka upp, sänk värmen till låg och sjud länge, gärna flera timmar.
- Krydda med salt (och en lite vinäger)
- Sila sedan buljongen och koka ihop den ytterligare något.
- Före servering, rör ner en matsked smör.
Potatisterrin
Ingredienser
- 1/2 kg potatis
- 1 /2 dl crème fraîche
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl riven ost
- salt peppar
- 2 st ägg
Gör så här
- Skala och skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche och grädde. Ta kastrullen från värmen och rör i ost, salt och peppar. Blanda i potatisskivorna.
- Vispa upp äggen lätt och blanda med potatisen.
- Klä en form med löstagbar kant med aluminiumfolie. Häll i potatisen och platta till.
- Tillaga i ugnen, 1 timme, tills potatisen är mjuk. Låt vila i 15 minuter.
- Lossa formen och skär ut bitar.
Vin
Zenato, Merlot 2013, nr 32224
Citron- och Limecheesecake
Recept frpn ICA.se.
Ingredienser
Botten
- 150 g rumstempererat smör
- 300 g digestivekex
- 70 g kokosflingor
Fyllning
- 6 st gelatinblad
- saft och finrivet skal av 3 st lime
- saft och finrivet skal av 1 st citron
- 600 g rumstempererad naturell färskost av cream cheese-typ
- 770 g kondenserad mjölk
- 2 1/2 dl vispgrädde
Gör så här
- Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant
- Smält smöret i en kastrull.
- Smula kexen fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla påsen.
- Blanda smöret, smulorna och kokosflingorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked eller botten av ett glas för att få en jämn yta.
- Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
- Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.
- Tvätta lime och citron och finriv skalet och pressa ut saften.Värm upp citron- och limesaften och smält gelatinet i saften. Låt svalna.
- Lägg rumstempererad färskost i en bunke och rör med gaffel tills den är mjuk och krämig. Rör ned den kondenserade mjölken och blanda väl. Blanda ned lime-, citronsaft och finrivna lime- och citronskal medan du rör om. Rör ned den vispade grädden.
- Häll smeten över botten och låt svalna i kyl i minst fyra timmar.