Grönkål hör julen till. Här återkommer den som chips och i potatiskakan.
Skagentoast
- Riv citronskal och pressa saften.
- Blanda räkor, lök, dill, majonäs, paprikapulver och citron. Smaka av med salt och peppar.
- Servera röran med solrosskott, krabbkött, rom och kex
Grönkålschips
Ingredienser
- grönkål
- olja
- flingsalt
Gör så här
- Skär grönkålen i mindre bitar.
- Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Ringla olja över och salta med flingsalt
- Rosta i ugnen, 200 grader i 15 min, till chipsen är krispiga.
Potatiskaka
Ingredienser
- fast delikatesspotatis och några mjöliga potatisar
- palsternacka
- (grönkål)
- 4 ägg
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Skiva potatis och palsternacka. Bred ut på en långpanna. Stek i ugnen till potatisen är mjuk.
- Packa potatis tätt i en form. Tryck till så att den mjöliga potatisen mosas lite.
- Varva eventuellt med grönkål.
- Blanda ägg och grädde. Salta och peppra. Häll smeten över potatisen.
- Grädda i 175 garder till kakan stannat.
Cheesecake
Ingredienser
- botten
- 8 havrekex
- 1 tsk kanel
- grädde
- 200g philadelphiaost
- 1 dl grädde
- 1/2 dl socker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- bär
- 400g hallon
- 1/2 dl socker
Gör så här
- Krossa kexen och smaksätt med kanel.
- Vispa grädden och smaksätt med ost, vanilj och socker.
- Koka bären med socker och låt svalna.
- Lägg kexen i ett serveringsglas, lägg på grädde och toppa med hallon.