När regnet stod som spön i backen provade vi tyska korvar från Stuttgart och nya sillsorter till midsommarlunchen. Citron- och vitlökssillen röstades fram som bästa sort. Dijonsillen var ett bra alternativ till den lite sötare senapssillen. Den picklade sillen med gulbeta var ok, men vanlig inlagd sill är bättre. Pestosillen var en rolig variant på tomatsill med sherry.
Citron och vitlökssill
Olle Nymans sill med persilja, vitlök och citron. Enkel med en härlig frisk smak Recept från ICA.se.
Ingredienser
- 1 burk inläggningssill
- 1/2 dl ättiksprit
- 1 dl socker
- 1 1/2 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta
- 1 citron (finrivet skal och juice)
- 2 dl hackad persilja
- svartpeppar
Gör så här
- Koka upp 1-2-3 lagen (ättika, socker och vatten) och låt kallna
- Skala och skär vitlöken i tunna skivor
- Riv citronskal och pressa citronjuicen
- Blanda ner citronskal, juice, vitlök och svartpeppar i lagen
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar
- Lägg sillen i en burk och häll på lagen
- Låt stå i kylen 1 dygn
Sill dijonnaise
Litte mildare och lite syrligare jfm vanlig senapssill. på ICA.se
Ingredienser
- 1 burk inläggningssill
- 1/2 dl cornichons (Små j-a gurkor)
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk dijonsenap
- 4 msk majonnäs
- 1/2 dl hackad dill
- 1/2 dl hackad persilja
Gör så här
- Häll av sillen, skölja av och låt den rinna av ordentligt
- Skär sillen i sneda bitar om
- Hacka cornichonerna.
- Blanda crème fraiche, senap, majonnäs, dill och persilja.
- Blanda ner sill och cornichoner.
- Låt stå i kylen 1 dygn
Inlagd sill med gulbetor
Picklad sill. Lite svag doft och smak av gul/röd betor. Recept på ICA.se.
Ingredienser
- 1 burk inläggningssill
- 1/2 dl ättiksprit
- 1 dl strösocker
- 1 1/2 dl vatten
- 1 rödlök
- 1 morot
- 1 gulbeta
- 2 msk fint hackad färsk pepparrot
- 1/2 dl hackad dill
Gör så här
- Skala lök, morot, gulbeta och pepparrot
- Skär löken i klyftor. Skiva moroten tunt på snedden. Skiva gulbetan så tunt som möjligt. Hacka pepparroten.
- Koka upp ättikssprit med socker och vatten
- Lägg ner lök, morot och gulbeta och låt det koka upp. Låt svalna.
- Häll av sillen och låt den rinna av. Blanda sillen med grönsakerna och lagen.
- Låt stå i kylen 1 dygn
Röd pestosill
Tomatsill är alltid tomatsill. Mycket smak av tomat. Notera att receptet nedan är med matjesill. Lite sötare än inläggningssill i receptet från ICA.se
Ingredienser
- 5 st soltorkade tomater
- 1/2 dl hackad färsk basilika (eller fryst)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk matjesill
- (riven parmesanost)
Gör så här
- Strimla soltorkade tomater. Lägg i en kopp och häll på kokande vatten. Lår dra i 5 min. Häll av vattnet.
- Blanda tomater, tomatpuré och basilika i en bunke. Pressa vitlöksklyftan. Blanda i crème fraiche.
- Rör lätt ihop till en krämig sås.
- (Ev blanda i osten)
- Skär sillen snett tvärs över filéerna i lagom stora bitar. Blanda sillen med såsen.
- Låt stå i kylen 1 dygn