Asiatisk lax med chili, soya och wasabi på det nya året som bryter av mot julmaten. Passar till fest och festlig vardag.
Ingredienser
Chililax
- lax (en hel laxsida eller portionsbitar)
- salt
- 1 bit färsk ingefära
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 st schalottenlök
- 1 st chilifrukt
- 2 dl Sweet Chili sås
- 1 dl söt soya (japansk)
- 1 msk sesamolja
- Salta på laxen och låt ligga en stund.
- Skala och finhacka ingefära och löken. (Eller kör i mixer)
- Blanda med såserna
- Lägg laxen i en långpanna och bred på hälften av såsen över laxen.
- Grilla i ugnen 250 C (med grill) till laxen är klar.
Wasabigrädde
- wasabipasta
- vispgrädde
Blanda grädden och wasabipastan. Vispa hårt.
Risnudlar
- 1/2 dl sesamfrö
- salladslök
- risnudlar
- olja
- Rosta sesamfrö i stekpanna.
- Hacka salladslök
- Koka risnudlarna
- Blanda nudlar, olja, sesamfrö och salladslök
Gör så här
- Blanda såsen och stek laxen
- Blanda och vispa wasabigrädden
- Koka risnudlarna
- Servera laxen med såsen, wasabigrädden, (wasabipasta), sambal, soya, lime, sallad och nudlar.