Hittade detta recept inför en nyårsmiddag. Eftersom det blev så lyckat har receptet repriserats några gånger med räkor. Jag tycker att tiderna inte riktigt stämmer med mitt minne. Soppan står och kokar ihop i flera timmar. Man gör den tidigt på dagen eller dagen före. Smaken blir bättre om den får tid att stabiliseras.
Receptet är publicerat i Buffé nr 12 2003, sida 20 eller på ICA.se
Ingredienser
- 3 humrar à ca 300 g (tinas i kyl/sval 1 dag före tillagning). Mats> Eller en hummer och resten räkor.
- 1 liten morot
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 100 g rotselleri
- 2 msk mild olivolja
- 1 saffranskuvert (1/2 g)
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk konjak
- 3 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
- 4 msk konc hummerfond
- 1 l vatten
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk ljus maizenaredning
- salt
- vitpeppar
- 2 schalottenlökar
- 200 g frysta sockerärter Mats> Vi skippade ärtorna.
Gör så här
- Dagen före festen. Dela och plocka köttet ur humrarna. Grovhacka skalen.
- Skala och grovhacka morot, lök, vitlök och selleri. Hetta upp olja i en kastrull och bryn skal- och grönsakshacket.
- Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs i ytterligare någon minut.
- Häll i konjak och vin. Låt koka tills hälften av vätskan kokat bort.
- Tillsätt fond och vatten. Låt småkoka i ca 45 minuter. Sila av buljongkoket.
- Koka ihop buljongen med grädden i ca 5 minuter. Red med maizenaredning. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt svalna i kastrullen. Sätt på ett lock och ställ in kylen.
- Skala och strimla schalottenlöken. Fräs några minuter i några droppar olivolja, utan att det tar färg. Låt svalna. Spola hastigt av sockerär-terna i hett vatten och strimla dem fint.
- Skär hummerköttet i grova bitar, behåll klorna hela och blanda med löken och de strimlade sockerärterna. Förvara i en täckt skål i kylen.
- Nyårsafton. Fördela hummer, lök och sockerärter i varma djupa tallrikar. Värm soppan under omrörning och häll över hummerköttet. Servera gärna med vitlöksbröd (se recept på www.ica.se) eller ett gott färskt bröd.