Om man har 2kg biff med kappa måste man ordna kalas. Så blev det!
Galette med kronärtskockssallad, parmaskinka och fetaost
Recept från Sveriges blå band av Anne-Marie Weibe.
Ingredienser
- 1 dl bovetemjöl
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
Fyllning och garnering
- 300g kronärtskocksbottnar
- 1/4 melon
- 200g fetaost
- 2 skivor parmaskinka per person
Dressing
- 2 msk honung
- 2 msk citron
- 0,5 tsk salt
- färsk timjan
- 0,5 dl olja
Gör så här
- Vispa ihop ägg, mjöl och salt till en smet. Stek små pannkakor.
- Blanda och mixa dressingen till en emulsion
- Skär melon och kronärtskockor i små bitar. Blanda med hälften av dressingen.
- Fyll galetterna, rulla och lägg på fat.
- Toppa med skinka, feta och timjankvistar
Helstekt biff med kappa, Chevréostpaj, Dragonskum
Ingredienser
- Biff med kappa
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk vatten, kallt
Fyllning
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta, skivad
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- 350 g chèvreost, i skivor
- 2 st ägg
- 1,5 dl mjölk
Dragonskum
- 1 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyfta
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 5 st vitpepparkorn, krossade
- 5 st dragonstjälkar
- 4 dl mellanmjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 dl dragon, körvel, spenat & persilja, hackad
- 0,75 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, nymald
Gör så här
- Stek biffen i ugnen på 125 C. Ta ut vid 55 C och lägg i folie.
- Dragonskum: Skala och finhacka schalotten- och vitlök. Koka löken med vinäger, vatten, peppar och dragonstjälkar tills hälften återstår. Sila och tillsätt mjölk och grädde, koka upp. Mixa med örterna till en grön sås. Sila och smaka av med salt och peppar. Värm försiktigt och skumma vid servering med mixerstav.
- Pajdeg: Hacka snabbt ihop degen och tryck ut den i en pajform, ca 24 cm, picka bottnen och ställ i kylen 30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet 10 min mitt i ugnen.
- Fyllning: Smörfräs till löken, salta och peppra och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°. Lägg löken i pajskalet med den skivade chèvreosten ovanpå. Blanda ägg och mjölk och häll blandningen över. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 min tills äggstanningen har stannat.
- Skär upp biffen och servera med paj, dragonskum, och sallad.
Citron och limekaka
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk strösocker
- 125 g smör
- 1 st äggula
Fyllning
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- rivet skal och pressad saft av 1 st citron
- rivet skal och pressad saft av 1 st lime
Gör så här
- Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°.
- Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker