Middag på Långfredagen. Citron- och vitlöksmarinerad kycklingfilé med recept från ICA.se. Toppengod marinerad kyckling med krämig sås.
Ingredienser
- 1 citron
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk flytande honung
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk hackad, färsk timjan
- 1 kycklingfilé per person
- smör eller margarin
- salt och svartpeppar
Potatis- och sparrissallad
- tvättade halverade små färskpotatisar
- 10 gröna sparrisar (frysta från ICA)
- 125 g salladslök
- 250 g cocktailmozzarella
- 1 dl olivolja
- 2 msk färskpressad citronsaft
- salt och peppar
Basilikakräm
- 200 g färskost, naturell
- 1/2 dl creme fraiche
- Gräslök, hackad eller fryst från ICA
- ½ kruka basilika, eller fryst från ICA
- 1 vitlöksklyfta
- Salt
Gör så här
- Riv skalet på citronen med rivjärn. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citronrasp, vitlök, honung, olivolja och timjan. Lägg kycklingen i en dubbel plastpåse, häll i marinaden och blanda ordentligt. Låt marinera några timmer, eller lägg i kylen över natten.
- Blanda färskost, creme fraish, gräslök, vitlök, basilika till en Basilikakräm. Smaka av med salt. Ställ i kylen.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Bryn kycklingfiléerna i matfettet, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen. Stek tills innertemperaturen är 72°C.
- Sallad: Koka potatisen i saltat vatten.
- Skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisen och dela dem i halvor. Koka dem i saltat vatten i 2-3 minuter, beroende på tjocklek. Spola dem kalla. Strimla salladslöken fint. Häll av mozzarellan.
- Blanda potatis, sparris och mozzarella med citronsaft och olivolja, smaksätt med salt och peppar.
- Skiva kycklingfiléerna.
- Servera med potatis- och sparrissalladen samt basilikacrème.