Smaskig Nyårs-efterrätt med smak av rabarber och björnbär. Här är receptet på Engelska.
Ingredienser (8 portioner)
- 4-6 (500g) rabarberstjälkar
- 150g björnbär (eller byt mängd med rabarbern)
- 35 + 75g socker
- Skalen av 1/2 citron
- 1 msk majsmjöl (utblandat i 1 msk vatten) Ta mer om björnbären är saftiga.
- 4 äggvitor
Krispig topping
- 75g mjöl
- 100g smör
- 50g farinsocker
- 50g havregryn
- (1/2 dl hackade hassel nötter)
Till serveringen
- Vaniljglass eller grädde
Gör så här
- Lägg rabarber, 35g socker och ¼ kopp vatten. Lägg på lock och koka i 5-10 minuter tills rabarbern är mjuk. Lägg i björnbär och citronskal och koka utan lock i 5 minuter.
- Tillsätt majsmjölet i blandningen och rör om tills det tjocknat (c:a 3-4 minuter). Koka ytterligare en minut. Ställ åt sidan i en skål för att svalna till rumstemperatur i minst 5 minuter.
- Gör toppningen genom att blanda mjöl, 50g av smöret, socker och en nypa salt i en skål, blanda med fingrarna degen bildar klumpar. Tillsätt havregryn och hasselnötter och blanda försiktigt. Placera degblandningen på en bakplåt (med bakplåtspapper) och grädda i 5 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan. Öka ugnstemperaturen till 200 ° C.
- Smörj små sufflé-formar (125ml) med resten av smöret. Börja med att smörja botten och sidor med en borste, och sedan borsta upp på sidorna. Ställ i kylskåp i 5 minuter, sedan upprepa processen och var lite mer generös med smöret. Strö socker i varje form och rulla runt så att sockret fäster i smöret, häll ut eventuellt överskott. Detta skapar en smord skorpa så att sufflén kan stiga lätt.
- Häll äggvitorna i en stor, ren och torr skål med 1 msk socker och vispa till smeten är fast. Strö gradvis i resten av sockret och vispa i ca 30 sekunder till 1 minut till smeten bildar glänsande, mjuka toppar.
- Blanda en lika stor mängd vispad äggvita med kyld fruktpuré. Blanda sedan i samma mängd äggvita igen och blanda genom att försiktigt vrida skålen. Behålla så mycket luft i blandningen som möjligt.
- Fyll sufflésmeten i de sockrade formarna med en sked. Var noga med att undvika att få en blandning på sidan av formarna tills formarna är fyllda. Skrapa blandningen av toppen med en palettkniv, så att sufflén får en riktigt slät yta. Dra med tummen runt insidan så att du har en ren kant.
- Grädda suffléerna i 6-7 minuter tills stigit ca 1 cm ovanför kanten. Strö 1 msk av toppning över sufflén och ställ in i ugnen ytterligare 3 minuter tills de har stigit ytterligare någon centimeter.
- Servera med vaniljglass och en klick tjock grädde.