Dax för Studentexamen! Dax för buffé!
Se alla bilder från Gustens Studentbuffé.
På Studentbuffén hade vi plockat ihop
- Tjälknöl, marinerad med soltorkade tomater, vitlök och örtkryddor
- Kyckling, marinerad med söt röksmak
- Italiensk och Ungersk Salami
- Pilsnerkorv
- Portionspajer, med fetaost
- Skaldjurspaj
- Västerbottenpaj
- Grönsallad, med parmesan
- Ceasar-dressing
- Potatissallad
- Turkiska bröd, med spenat och Cheddar
- Ostbricka, med Brie, Cheddar, Blå Castello
- Ostmuffins, med Cheddar
- Lönnsirapspaj
- Yorhurt-pannacotta, med rabarber- och jordgubbs-kompott
- Ananas, melon, och druvor
Västerbottenpaj
Salami och Pilsnerkorv
Marinerad Tjälknöl
- Följ grund-receptet på tjälknöl.
- Ta upp steken från saltlagen och lägg i en påse
- Skiva 3 soltorkade tomaret tunt. Lägg tomater, 1 hackad vitlöksklyfta, fryst basilika tillsammans med steken.
- Låt marinera över natten.
- Skiva steken i tunna skivor.
Ostmuffins
Receptet är inspirerat från restaurangen Red Lobster i USA. Serveras alltid till måltiden. Receptet ger 10 bröd.
- 5 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 1/2 dl smält margarin
- 2 1/2 dl vatten
- 2 dl riven cheddar
- 1 rulle färdigt vitlökssmör
- Italienska kryddor, Persilja.
- Blanda torra ingredienser; mjöl, bakpulver och salt
- Häll i det smälta margarinet och vattnet
- Rör samman till en deg
- Blanda i osten
- Dela i 10 delar och lägg i muffinsformar
- Skär en tunn skiva vitlökssmör ovanpå muffinsen. Krydda med lite italienska kryddor.
- Grädda 10 min i ugn, 225 grader.
- Servera varma.
Marinerad kyckling
Se hela receptet-häfte från Arla.
- Tina kycklingfiléer.
- Lägg i en stekpåse och stek i ugnen 225 grader. Låt kycklingen kallna.
- Blanda en marinad av 1 dl flytande honung, 2 msk chilisås, 1 tsk röksmak, 1 tsk soya, tabasco.
- Lägg kycklingen i en påse, häll marinaden över kycklingen och låt stå kallt över natten.
- Vid servering, skär i skivor och garnera med något vår-grönt; Fryst ruccola eller gräslök.
Turkiskt bröd
Se hela receptet-häfte från Arla.
- 1 färdig färsk pizzadeg
- 200g fryst bladspenat
- 150g riven cheddar-ost
- 2 msk fryst basilika
- Olja och flingsalt
- Tina bladspenaten och krama ur vattnet.
- Rulla ut pizzadegen
- Lägg spenat, ost, basilika på halva degen
- Vik över och tryck eller sporra kanterna
- Ringla olivolja över brödet
- Grädda i ugnen, 225 grader i 15 min.
Krabbpaj
Pajdeg
- 125g margarin
- 3dl vetemjöl
- 1 msk vatten
Fyllning
- 200g krabbkött eller krabbpinnar
- 250g räkor
- 1 msk chilisås
- 2 dl creme fraishe
- 1 dl majonäs
- 3 msk hackad purjolök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 droppar tabasco
- salt, peppar
Garnering
- dill
- röd stenbitsrom
Grädda pajskalet c:a 20 min i 175-200 grader. Låt kallna. Fyll och garnera. Serveras kall.
Pajer med Fetaost
- Kavla ut färdig smördeg, skär i 10×10 cm bitar och lägg i stora muffinsformar. Förgrädda pajskalen i ugn 250 grader.
- Koka och tärna färskpotatis. Lägg några potatisbitar i varje paj.
- Kärna ur svarta Grekiska oliver och lägg en oliv i varje paj.
- Hacka en rödlök och lägg en tsk i varje paj.
- Skär fetaost i små bitar och lägg i varje paj.
- Blanda 2 ägg, 2 dl grädde, lite mjölk. Häll i varje paj.
- Grädda i ugn, 250 grader i några minuter till fyllningen stelnat och fetaosten fått färg.
Grönsallad med Caesar-dressing
- Blanda några sorters sallad. Riv parmesan över salladen.
- Blanda 5 dl Creme Fraich, 2 dl majonäs, 1 dl parmesan, 1 msk rödvinsvinäger, 1 msk dijonsenap, salt, och peppar.
Potatissallad
- Koka färskpotatis. Tärna i små bitar.
- Hacka rödlök, Brinks Saltgurka.
- Blanda Creme Fraich, Majonäs, kapris, salt, peppar, dijonsenap.
- Späd med grädde till bra konsistens. (smalmat är så god!)
Yoghurt-pannacotta
Receptet ger 20 portioner.
- 5 dl Grädde
- 1 l Mild Yoghurt med Honung
- 2 tsk vaniljsocker (eller 2 vaniljstänger)
- 6 gelatinblad
- 2 msk socker.
- Lägg gelatinbladen i vatten
- Koka upp grädden. Tillsätt vanilj, socker och låt det kokan någon minut.
- Sänk värmen och lägg i gelantinbladen. Rör så att gelatinet löser sig.
- Höj värmen och rör sakta i yoghurten. Håll blandningen varm (så att inte gelatinet grynar sig), men låt det inte koka (så yoghurten skär sig).
- Häll upp i portionsglas. Låt kallna och ställ sedan in i kylen.
- Skala och skiva 2 rabarber-stänger.
- Blanda rabarber och 2 dl socker i en kastrull
- Koka upp och koka några minuter till rabarbern är mjuk.
- Låt kallna.