Tjälknöl är en fantastisks användbar rätt; till buffé, middag, sommarutflykter, mm. På senare tid har vi börjat experimentera med en lyckad variant av marinerade lammstek. Har du inte provat? Gör ett försök!
Ingredienser
- 1-2 kg stek av nöt eller lamm
- 1 dl grovsalt
- 5 dl vatten
- Svartpeppar
Gör så här
- Lägg steken i frysen.
- På kvällen dagen före c:a kl 21, värm ugnen till 75-100 grader. Lägg den frysta steken i en form och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen över natten.
- På morgonen c:a kl 8, ta ut steken ur ugnen och låt svalna. Ta bort ev steknät.
- Koka vatten, salt och svartpeppar till en saltlag. Låt lagen svalna.
- Lägg steken i en tät fryspåse. Häll över saltlagen. Ställ svalt i 3 – 5 timmar.
- Häll av saltlagen och ställ steken svalt till serveringen.
- Inför serveringen, skiva steken tunt och lägg på ett serveringsfat.
Varianter
- Till italienska rätter, krydda med färsk basilika efter att saltlagen hällts bort.
- Skapa lite viltsmak på nötskalen med enbär i saltlagen.
- Servera på salladsbädd, eller spenat.
- Tjälknöl passar utmärkt som Balsamicomarinerad Rostbiff. Garnera med lök och solroskärnor. Servera marinaden till eller över köttet.